Araç Yakıtları – Benzin ve Dizelin son durumu nedir ?

Araç Yakıtları – Benzin ve Dizelin son durumu nedir ?

Araç Yakıtları Benzinli ve dizel araçlarin doğaya verdiği zarardan dolayi  Avrupa Birliği 2022 yılın’da  düzenlediği toplantıda sıfır emisyon otomobil ve hafif ticari araçlara katı karbon emisyon standartları getirecek yasayı onayladı.

Bu yasa hangi ülkeler için geçerli ?

AB ülkelerin 2035 yılında konseyde aldiği kararlara göre  otomobillere ve hafif ticari taşıtlara katı karbon emisyon standartları getirecek yasayı onayladıklarını açıkladı.

Bu duruma araç markalari modeler audi mercedes bwm elektirik araçlar konusunda büyük adimlar atığına dair  bilgiler alımıştır.

Bu konuda Almanya ne düşünüyor ?

Avrupa Parlamentosu (AP) Genel Kurulu’nda geçen aylarda bu konuda  kabul edilen ve yürürlüğe girmesi için araç yakıtları AB ülkelerde  tarafından resmen bu konu hakkında onaylanması gereken bu konu  düzenlemeyi birden fazla ülke mesela  Almanya’nın çektiği bir grup ülke karşı çıkmıştı.

Almanya, planı desteklemek için yenilebilir enerli olarak e enerji havadaki karbondioksiti yakalamayla üretilen sentetik yakıt için çalişmalar  istemişti. Bu konuda AB Komisyonu ile Almanya arasında müzakereler sonucunda anlaşmaya sağlanmıştir Almanya hükümeti sentetik yakıt ve içten yanmalı motorlar konusunda AB den tam güvence almıştır almanyadir.

Elektirik Araçların  maliyetleri yüksek mi ?

Elektirikli araçların  kullandığı yakıt birimi enerjidir içten yanmalı  motorlarda olmayan Bu araçlarda türlerin elektrik enerjisi ile hareket enerjisi dönüştüren bir motor ve tekerleklerin dönüş sayesinde hareket enerjisini   dönen hareket enerjisini  bir rotor sistemiyle çalışır ama Diğer yakıt çeşitlerine göre  göre daha düşüktür.

Ayrıca, 2030 yılı emisyon düşürme hedefi otomobiller için yüzde 55, kamyonetler için de yüzde 50 olacağini açıkladı.

Fosil Yakıtlara Bağımlılık: AB’de %70, Türkiye’de%84

Avrupa’da yenilenebilir enerji kullanımı çoğalmasına rağmen fosil yakıtlara Bağımlık seviyesi hala yüzde 70 civarında.  doğal gaz ,Petrol ve kömür başlıca fosil yakıtlardan. 2021 yılında AB enerjisinin yüzde 70’ini fosil yakıtlardan karşılarken Türkiye’de bu oran yüzde 84. AB’de son 30 yıldan buraya kadar  bu oran yüzde %83’den oranla  %70’de gerilerken söyleniyor  Türkiye’de bu puan yükselmiştir 2 puan olmuştur durumda yapılacaktır. Avrupa’da son 30 yılda enerjide fosil yakıt oranının arttığı Avrupa daki tek ülke Türkiye oldu. Yapılan araştırmalara göre dünya da en fazla fosil yakıt kullanan Avrupa ülkeleri hangisidir

Euro.news yaptığı analize göre  Fosil yakitların en çok harcayan ülke Hollanda olmuştur 2035 Yılına kadar Avrupa birliği  bu oranların düşeceğini tahmin ediyor yapılan anlaşmaya göre  bu oranlarda büyük düşüş yaşanacaktır.

Avrupa ülkelerine daha çok puan olarak düşüş yaşamaktir son 30 senede sadece Türkiye ‘nin bu kounda fiyat artışı yaşamaktadır  diğer ülkelerin 30 senede –2 puanın altına düştüğü gözükmektir aralarinda bir tek Türkiyenin Bu durumu ne olucaktır.

AB ve Türkiye fosil yakıt oranları ne durumda ?

AB ve Türkiye’de fosil yakıtların payının nasıl değiştiğine daha yakından görelim . 1990 yılında ibaret  yakıt olarak  fosil yakıt oranı AB’de (yüzde 82,4 Türkiye’den yüzde 81,5 yükseliştedir .

Türkiye Yeni bir anlaşmaya vardı Dizel ve Benzinli araçlar kalkıyor mu ?

Türkiye, İngiltere, Kanada  Hindistan, , Danimarka, Finlandiya, İsrail’in ve Norveç de aralarında bulunduğu 33 ülke, 40 şehir, General, Motors Ford Motor, Jaguar Land Rover, Volvo ve Mercedes-Benz Cars’ın gibi

Büyük firmaların bu konuda  önemli markaların dahil olduğu 11 araç üreticisi şirket, 27 araç filosuna  sahibi kuruluş olmak üzere mutabakata 100’ün üzerinde marka  imzacı katıldı ve anlaşmaya varıldı.

Yolarda artık Elektrik üretilecek mi ?

İngiltere Krallık’taki Lancaster Üniversitesi’nden mühendisler için yolların yüzeyine kısımlarına   gömülecek ve üstünden geçen taşıtlardan kaynaklanan titreşimleri elektrik enerjisine watt olarak dönüştürecek akıllı malzemeler, piezoelektrik özellikli seramikler  için üzerinde çalışıyor. Profesör Mohamed Saafi liderliğindeki göre, saatte 2000-3000 ortalama arabanın geçtiği yani normal trafik yoğunluğu görülen bir yolda kilometre başına 1 ila 2 mega Watt enerjinin için üretileceği tahmin ediliyor bu konuda yapılan çalışmaları işlemler sayesinde doğal enerji üretilecektir

Başarmasini  sağlayacak bir sistem tasarlanması hedefleniyoruz. Bu enerji, depolanması kısmın da durumunda 3000-4000 sokak lambasına için yapildiği  güç sağlayabilir. Bu hem çevrenin korunması için hem de vergilerden azalması   açısından çok avantajlı dır.

Saafi geliştirdikleri ürünlerin seramik yapılı sistemin sokak lambaları, trafik ışıkları ve elektrikli araç şarj noktalarının göre yanı sıra trafik yoğunluğu izleme sistemlerine de güç sağlama gibi pratik uygulamaları olabileceği görüşünde. Teknolojinin geliştirilmesi tamamlanınca sistem Birleşik Krallık’ta ve Avrupa Birliği’ndeki başka yerlerde saha denemelerinde kullanılacak.

Türkiye de elektirkli araçlarda ne zaman geçicek ?

Yıl boyunca 100’den fazla elektrikli araç satışının gerçekleştiğini söyleyen şirket sahiplerin  temsilcileri, bu rakamın ilerleyen zamanlarda  yıllarda vergi teşvikleri, yeni şarj ve batarya teknolojileri ileredikçe  geliştikçe artacağını ifade ediyorlar.

Ülkemizin uzun süredir olan toyata Türkiye Ceo’su Yötnetim kurulu başkanı ali bey bu konuda söylediği kadarıyla elektrik araç satışları

Ülkemizin Toyota Türkiye CEO’su ve Yönetim Kurulu Başkan Ali Haydar Bozkurt,  bu konuda dediği elektrikli araçların için  satış hızının artması hem batarya teknolojilerine konusunda gelişmeler   hem de ikinci araç olarak tercih edildiğinde göre bildiği artabileceğini söylediğini bulundu.

Bu konuda yapılan çalışanlarını yapıldığı ileti .

Avrupa Ülkelerin de en fazla Türkiye mi alıyor vergiyi ?

Türkiye’deki vergilerin yüksek olma orani ve teşviklerin düşük olduğunu dile getiren Bilaloğlu “7-8 ay önce elektrikli araçların ilgili bir vergi artırımına adım atıldı . Şu anda Avrupa’da elektrikli araçlardan en yüksek vergiyi alan ülke Türkiye çünkü birçok ülkede teşvik amaçlı vergi bile istenmiyor bu araçlardan. Dolayı elektrikli araçlara geçiş süreci bir miktar daha zaman artı çünkü üretim maliyeti daha yüksek olduğu .

 İçten yanmalı araçlarla elektrikli araçlar mukayese edildiğinde söylendi otomatikman yüzde 20- 30’luk bir daha yüksek yaşanacaği bir üretim maliyeti var. Tabii ki tüketici bunu tercih etmiyor, o yüzden devletin teşviki buradaki rakamları ciddi oranda  göründüğüne göre etkileyecektir bu konuda .“

TOGG’un piyasaya çıkışından önce teşviklerin yapmak  gerektiğini söyleyen Bilaloğlu “Açıkçası ben TOGG’un öncesinde de piyasa ve müşterilerin elektrikli araçlara hazır olması için, elektrikli araçlara bir 2. el piyasası daha fazla oluşması açısından, yani piyasayı daki  elektrikli araçlara hazırlama açısından, yapılması  şu dakikadan itibaren öyle bir sanayi politikasını bekliyorum ded,.

 Eğer bu TOGG ile yapılırsa bir miktar geç kalmiş olur çünkü bahsettiğim bu bütün unsurlar ancak TOGG ile birlikte gelişir ise TOGG’un ününü, piyasaya girişini ciddi anlamda yavaşlatacaktır.

Benim beklentim TOGG ile birlikte elektrikli araçlara biraz daha teşvik verilmesi yönünde, ki yerli ürünümüzün pazardaki başarısı ve pazardaki kabulü hızlansın. Küresel  bir marka olabilmesi için üründen ziyade bu ürünün pazarlanmak için düzgün bir network, iyi bir pazarlama stratejisi ve satış servis ağını öncelikli bu  konular.” istedi

Yorum: elektirikli araçlarda dünya çapinda  çok ilgi görüyor bu konuda  türkiye ilgi görmesi daha az ama avrupanın aldiği kararlara göre bu kararlara türkiyenin de ayak uydurmasi gerek yoksa bu konuda çok etkilenicek gibi duruyor ve araç piyasasi bu konuda çok etkilenecek gibi  duruyor en kısa sürede bu  konuda daha fazla şeyi   yapilmasi gerektir bana göre olmasi gerek bu şekilde olmasi lazm.

Kaynaklar

https://tr.euronews.com/2023/03/28/benzinli-ve-dizel-arac-satisinin-2035-yilindan-itibaren-yasaklanmasina-abden-son-

https://tr.euronews.com/2023/03/28/benzinli-ve-dizel-arac-satisinin-2035-yilindan-itibaren-yasaklanmasina-abden-son-onay#:~:text=Yasaya%20göre%2C%20otomobil%20üreticileri%2C%202035,sahip%20yeni%20otomobil%20satışı%20yapılamayacak.

https://www.sabah.com.tr/galeri/otomobil/turkiye-anlasmaya-imza-atti-bu-tarihten-itibaren-benzinli-ve-dizel-araclar-trafige-cikamayacak

https://www.bloomberght.com/otomotiv-sektoru-ne-zaman-elektrikleniyor-2286044?page=2

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir