Giyilebilir teknolojiler günlük hayatımızda yer edinmiş bulunmakta geçmişi insanların zamanı ölçmek için taktığı saatle başlar. 1500 yılında alman mucit Peter henlein kolye olarak takılan küçük saatler tasarladı. Giyilebilir teknolojiler üzerimizde taşıyabildiğimiz bilgisayar, telefon işlevi görebilen cihazlardır, kol saatleri ve kulaklıklar örnekleridir. Bir cihazın giyilebilir teknoloji kapsamında olması için sensör’leri en ayırt edici özelliğidir bu sensör’ler sayesinde sağlığımızı takip edebilmemiz oldukça önemli bu sağlık verilerini bluetooth gibi bağlantı araçlarıyla telefonlara iletip telefondan da kullanıcılara bilgi vermesi gerekmektedir.
içinde yaptığın sporları kaydedebilme kullanıcılara oldukça önemli kılmıştır. Fakat kullanıcılar ne kadar tehlikesiz cihazlar olarak düşünse de aynı zamanda cihazların sisteme kayıt olurken kişisel verileri sistemine kaydetmesi güvenlik açığı oluşturulabilir ve kötü amaçlı yazılımlarda bulunabilir.
Giyilebilir Teknolojilerde Akıllı saatler:
Akıllı saatler, günümüzde teknoloji dünyasında önemli yer edinmiştir kullanıcıların günlük yaşamını kolaylaştırması, sağlık takibi gibi işlevleri kullanıcılara aktarması kullanıcıları cezbediyor. Akıllı saatlerin tercih edilmesini en büyük rollerinden biride saat üzerinden konuşup yazışabilmek kullanıcıların telefonlarını cebinden çıkartmadan saat üzerinden bu işlemleri yapabilmesi kullanıcılara kolaylık sağlıyor. Bu cihazlar gelecekte de geliştirilebilip hayatımızda daha önemli hale gelebilir. Tarihçesi olarak akıllı saat 1972 de Hamilton Watch Company tararafından üretilen Pulsar orijinal versiyonu araba parası kadar bir fiyata satışa sunuldu James bond filminde de sahne aldı. 1980’li yıllarda seiko markası saat şeklinde bilgisayarlar geliştirmeye başladı bu ara yüzü oluşturan ilk Seiko modeliydi ve 1984 de piyasaya sürüldü o zamanlar herkesin heves ettiği saat olarak piyasadaydı. Günümüzdeki bazı akıllı saatler içerisinde gps bulunduruyor bu gps sayesinde konumunu belirlemiş oluyorsun telefona gerek kalmadan yürüyüşlere veya koşu gibi antrenmanlara çıkıldığında kullanıcılara harita üzerinde rota çizer.
Akıllı saat alırken nelere dikkat etmeliyim:
Akıllı saat alırken aslında kullanıcıların istediğine göre çok geniş bir pazar alanı sunmaktadır akıllı saatler örneğin akıllı saatlerin yerini doldurabilecek akıllı bilekliklerde var bu bileklikler üstünden saatlere göre özellikleri kısıltılmış oluyor kullanıcı konuşma, yazışma gibi eylemleri istemeyip benim sağlığımı takip etsin saati göstersin diyosa burda daha uygun fiyatlı akıllı bileklikler tercih edilebilir. Akıllı saatlerde işletim sistemi olarak iki işletim sistemi mevcuttur. Android işletim sistemi apple hariç kullanılan akıllı saatlerdeki işletim sistemidir burda apple tek başına işletim sistemiyle yola devam ediyor. Android işletim sistemi bütün cihazlara uyum sağlayabilirken applewatchlar da kullanılan ios işletim sistemi sadece ios işletim sistemi ile çalışmaktadır yani applewatch unuz varsa Apple telefonunuz olması gerekir.
Giyilebilir Teknolojiler – Fitness ve Takip Cihazları:
Fitness takip cihazları kullanıcılara yaptıkları sporda kalp atış hızlarını, günlük adım sayılarını, kullanıcının sağlık verilerini kaydedip kullanıcıya sunar. Fitness takip cihazları bilek kısmına takılması tarafından üretilmiştir. Bu cihazlar insanların adımlarını ölçmekte spor yaparken sağlık verilerini kaydetmekte ve bunları telefon aracılığıyla insanlara ulaşmasını sağlıyor. Son zamanlarda popüler oldu. Bu cihazların akıllı saatlerden farkı olarak daha küçük olması, daha uygun fiyatlı olması saate göre daha az özellikleri olmakta yanı sıra daha çok fitness yapanlara hitap etmektedir. Saate göre daha küçük tasarımdadırlar. Fitness takip cihazları sadece fitness yapanlar için değil günlük hayatta da bireylerin günlük aktivitelerini kaydeder aynı zamanda sağlıklarını kayıt altına almak isteyen herkes için önemli.
Giyilebilir Teknolojiler – 5G Teknolojisi: 5G Teknolojisi Nedir:
5G terimi, küresel anlamda kullanılabilen kablosuz ağ altyapısının beşinci neslini ifade ediyor. Söz konusu mobil ağ teknolojisi, kullanıcılarına diğer dört nesile kıyasla daha yüksek veri hızı, güçlü güvenilirlik özellikleri, gelişmiş ağ kapasitesi ve oldukça düşük gecikme süresi gibi olanaklar vadediyor. Mobil ağ teknolojilerinde kullanılan her yeni nesil; daha yüksek performanslı, kullanıcı deneyimleri göz önünde bulundurularak geliştirilmiş ve verimliliği yüksek özellikler barındırıyor. 5G teknolojisi de söz konusu amaçlar doğrultusunda, yeni erişim modelleri ve hizmetler tasarlanarak sunuluyor. 5G teknolojisinin sahip olduğu gelişmiş özellikler ve altyapı sayesinde, mobil endüstrinin birçok alanında önemli değişiklikler ve gelişmeler yaşanması öngörülüyor. 2019 yılının başlarından bu yana, mobil ve küresel operatörler 5G teknolojisini desteklemeye başladı. Sağlıkta 5G: Günümüzde iletişim teknolojisi alanında gelinen son teknolojik yeniliği ifade eden 5G teknolojisinin sağlık alanında kullanımı ile bağlantılı yeni bir sağlık sisteminin ortaya çıkışına öncülük etmesi beklenmektedir. Ayrıca 5G teknolojisinin hasta ve sağlık hizmet sunucularının ihtiyaçlarını doğru, verimli, uygun maliyetli ve önemli ölçüde karşılayabilen yeni bir bağlantılı sağlık ekosisteminim iletişim altyapısını oluşturacağı düşünülmektedir. Amaç: Bu çalışmada, 5G teknolojisinin sağlığın hangi alanlarında kullanılabileceğine yönelik bilginin patent belgelerinin incelenmesi yolu ile ortaya çıkarılması amaçlanmıştır. 5 5G Teknolojisinin avantajları: Daha Yüksek Hız 5G teknolojisi, indirme hızlarında önemli miktarda iyileşme sağlayacaktır. 4G, 100 Mbps’lerde indirme hızları sunarken, 5G, 1 Gbps’nin üzerindeki hızlara ulaşacaktır. Daha Fazla Kapsama Alanı 5G teknolojisi, kırsal alanlardaki kapsama sorunlarına tek çözüm olarak tanıtıldığından kırsal işletmelerin, dijital pazarda rekabet edebilir hale gelmesi ve bölge ekonomisini güçlendireceği öngörülmektedir. Ayrıca gelişmiş geniş bant hizmetleri; öğrenme materyallerine, kültür ve medya kaynaklarına erişimi kolaylaştıracaktır. 5G Teknolojisinin Dezavantajları: Uygulama Maliyeti 5G teknolojisini geniş bir alana yaymak, çok sayıda yeni altyapı maliyetleri anlamına gelir. Eski Teknolojinin Yedekliliği Yalnızca en yeni mobil cihazların 5G ağlarıyla uyumlu olması ve mevcut cihazların 5G ağlarına bağlanamaması nedeniyle 5G teknolojisinin hızla yaygınlaşma olasılığı düşüktür.
Bu konularla ilgili daha çok bilgiye sitemizden ulaşabilirsiniz.