Cilt Tipi Öğrenme & Anında Öğrenin

Merhaba, bugünkü blogumda cilt tipi, cilt tiplerinize göre cilt bakımı , cildinizin beslenmesi, kimyasal / doğal içeriklerin önemi ve nasıl cilt bakımınızı sağlıklı bir şekilde yapacağınız hakkında bilgileri sizlere aktaracağım, peki,
Sizin Cilt Tipiniz Hangisi?

1.   Cilt Tipleri

Genel olarak 5 adet cilt tipi vardır. Cilt tipinizi belirlemek hem hangi ürünü kullanabileceğiniz hakkında bilgilerin netleşmesi, hangi cilt bakımını neye göre uygulayacağınız ve kadınlar içinse hangi makyaj malzemelerini cilt tiplerine göre seçeceklerini bu bloğumda anlatıyorum. Fakat öncesinde Cilt Tipinizi Nasıl Öğrenebilirsiniz? Cilt Tipinizi Belirlemenin En Kolay Yolu

1.1         Cilt Tipi Belirleme

Cilt tipinizi, açıklayacağım bu basit yöntemlerle ile rahatlıkla bulabilirsiniz. Cildinizi nazikçe hiçbir ürün kullanmadan yıkayınız. Bir saat kadar bekledikten sonra cildinizin yağlı, kuru veya karma olup olmadığını rahatlıkla anlayabilirsiniz. Şimdi cilt tipinizin nasıl olduğunu öğrendiyseniz, kısaca sizlere cilt tipleri hakkında bilgi vermek isterim.

1.2         Normal Cilt

Sebum dengesinin normal olduğu cilt tipi. Peki “Sebum Nedir?” diye soracak olursanız kısaca onu da sizlere belirtmek isterim. Sebum, yağ bezelerinin meydana getirdiği salgıdır. Bu salgının amacı cildi korumaktır ve aynı zamanda cildimizin PH seviyesini korur. Cildimizin PH seviyesi yaklaşık 5.5 seviyesindedir. (Wikipedia, n.d.). Kısaca, normal bir cilde sahipseniz, cildiniz ne çok yağlı hissettirir ne de çok kuru. Ortalamasıdır.

1.3         Yağlı Cilt

Eğer yüzünüzü yıkadıktan sonra cildinizin yağlandığını fark ettiyseniz, cildiniz gereğinden çok sebum üretiyor olabilir. Aşırı sebum salgısı cildin nem düzeyini bozar. Yağlı cilde sahipseniz su bazlı ürünler kullanmaya dikkat etmelisiniz.

1.4         Kuru Cilt

Cildiniz pul pul dökülüyor ve gergin mi hissettiriyor? Eğer öyleyse kuru cilde sahip olabilirsiniz. Kuru cilt, yağlı cilde sahip özelliklerin tam tersi özelliklerinin göstermektedir. Sebum üretimi gereğinden çok daha azdır bu nedenden dolayı cildiniz kuru hissettirebilir.

1.5         Hassas Cilt Tipi

Yüzünüzü yıkadıktan sonra belirleyemeyeceğiniz bir cilt türüdür. Güneşe, rüzgâra, nem ve sıcaklık etmenlerinden etkilenirler. Bu cilt türü cildinizde kaşınma, gerginlik ve kızarıklık gibi semptomlar gösterebilir. Düzenli bakım yapılması gerekir.

1.6         Karma Cilt Tipi

En yaygın görülen cilt tipi. Bu cilt türünde cildiniz hem kurudur hem de yağlıdır. Bakımı en zor cilttir.

Sizlere tüm cilt tipi & tiplerinizi nasıl belirleyeceğinizi anlattım. Şimdi sıra, bu cilt tiplerine sahipseniz nasıl bir bakım stratejisi uygulayacağınızda (daha doğru yönlendirmeler için dermatoloğunuza danışmanızı öneririz.).

Sağlıklı bir görünüm elde etmek için sizlere nasıl bir strateji uygulayacağınız hakkında bilgi verelim. Fakat sizlere bu bilgiyi vermeden önce genel olarak tüm cilt tiplerine sahip olan kişilerin bu adımları atlamaması gerekmektedir. İşte Cildiniz İçin Dikkat Etmeniz 7 Adım:

2.1         Genel Cilt Bakımı Adımları

2.   Cilt Bakımı Stratejileri & Cilt Tipine Göre Temizlik

  1. Sigara dumanından uzak durun, mümkünse kullanmayın.
  2. Cildinizi yeterli seviyede besleyin.
  3. Güneş kremini ihmal etmeyin.
  4. Stresten kaçının.
  5. Sağlıklı beslenmeye özen gösteren. (Memorial, n.d.)
  6. Yeterli seviyede su tüketin
  7. Düzenli olarak uykunuzu alın

2.2         Normal Cilt Tipi

Temizlik olarak yüzünüzü günde 2 kere yıkayabilir, sabun içermeyen temizleyiciler kullanabilirsiniz. Su bazlı ve hafif nemlendiricileri tercih edebilirsiniz. Cildinizin günlük olarak UV ışınlarından korunması önemlidir. Bu nedenden dolayı güneş kremi uygulamasını unutmayınız. Haftalık olarak peeling veya maske uygulaması yapabilirsiniz.

2.3         Yağlı Cilt Tipi

Salistik asit içeren temizleyiciler kullanabilir, Su bazlı ve hafif nemlendiricileri tercih edebilirsiniz. Gözenek görünümlerini azaltmak için alkol içermeyen tonikler kullanabilirsiniz. Haftalık olarak kil maskesi uygulaması yapabilirsiniz.

2.4         Kuru Cilt Tipi

Bu cilt tipi için iyi bir nemlendiriciye ihtiyacınız vardır. Yüz temizleme ürünü olarak yağ bazlı ürünler tercih edebilirsiniz. Seramid ve Hyalüronik Asit içeren nemlendiriciler cildinizi iyi bir seviyede nemlendirecek ve bakımını sağlayacaktır. Ilık su ile durulama uygulaması yapmanız cildinizi kurutmayacaktır.

2.5         Hassas Cilt Tipi

Bu cilt tipi özellikle çok dikkatli olmalıdır. Sabun ve parfüm içermeyen temizleyiciler kullanabilir, cildinizi derinlemesine nemlendirecek bileşenler, Aloe Vera, Allantonin veya Pantenol içeren yatıştırıcı etkileri bulunan nemlendiriciler deneyebilirsiniz. Bu cilt tipine sahipseniz öncesinde ürünü cildinizin küçük bir yerinde deneyiniz, sonrasında ise rahatlıkla kullanınız.

2.6         Karma Cilt

Nazik bir temizleyici kullanabilir, Cildinizdeki ton dengesini matlaştırıcı nemlendiriciler ile sağlayabilirsiniz. Haftalık olaraksa kil ve nemlendirici maske uygulamaları yapabilirsiniz.

Sizlere bakım stratejilerinizin nasıl olacağını aktardık. Yine de hangi ürünleri kullanacağınız konusunda kararsız kalırsanız dermatoloğunuza gözükmeniz faydalı olacaktır.

3.   Mevsimsel Cilt Bakımı

(ChatGPT)

3.1         İlkbahar

Cildimiz, kış ayında soğuk havaya maruz kaldığı için bu aylarda deri dökmeye başlar. Bu nedenden dolayı cildimizdeki ölü derileri temizlememiz önemlidir. Cildin nem seviyesini geçen dönemin etkilerinden sıyırıp daha da iyileştirmek için Hyalüronik Asit içeren nemlendiriciler kullanabilirsiniz. Aynı zamanda polenlerin daha yoğun olduğu mevsim olduğu için yatıştırıcı ürünler de kullanabilirsiniz.

3.2         Yaz

Cildiniz sıcak nedeniyle normalden daha fazla yağ üreteceği için nazik bir temizleme ürünü kullanmalısınız. Güneş ışınları bu mevsimde en zararlı olacak şekildedir. Bu nedenden dolayı yüksek korumalı güneş kremleri tercih edip UV ışınlarının etkilerini minimize edebilirsiniz. ‘’Deniz suyu yararlı, Havuz suyu zararlı’’ (Acıbadem, n.d.).

3.3         Sonbahar

Artık cildimiz önceki derisini atmaya çalışır. Maruz kalınan güneş cildi yıpratmıştır. Bu nedenden dolayı cildimiz kendini yeniler. Sonbahar mevsiminde daha çok cilt yenileyici ürünler, AHA (Alfa Hidroksi Asitler) / BHA (Beta Hidroksi Asitler) ve Retinol içeren ürünler kullanabilirsiniz. Kendini yenilemekte zorluk çeken ciltler kurulaşabilir. Bu nedenden dolayı Shea Yağı veya Seramid içeren nemlendiriciler kullanabilirsiniz.

3.4         Kış

Bu mevsimimizde cilt kuruluğunun normalden 10 Kat daha fazla görülebileceği gözlemlenmiştir. (Bioderma). Bu nedenden dolayı cildinizi derinlemesine nemlendirmelisiniz. Yağ bazlı ürünler kullanarak cildinizde bulunan doğal yağların gitmesini de önleyebilirsiniz. Bu sayede cildinizdeki kuruluk minimize edilmiş olacaktır. Cildinizin soğuk gören yerlerini kapatmayı unutmayınız.

4.   Kimyasal ve Doğal İçeriklerin Önemi

Gün geçtikçe gelişen dikkatli bir tüketici bilinci ile karşı karşıyayız. Aynı zamanda cilt bakımı ürün içerikleri de değişmektedir. İçeriklerin önemi vb. konular bulunduğumuz zamanda artık büyük önem taşımaktadır. Cilt ürünlerinde kimyasal içerikler, laboratuvar ortamında elde edilir ve belirli bir bölgeye, bir soruna karşı üretilir. Hızlı sonuç verir. Doğal içerikler ise bitki

özlerinden ve yağlarından elde edilir. Kimyasal içeriklere göre daha yavaş etki eder fakat güvenlidir. Her iki tür içerik de kişilere göre alerji, ciltte kuruluk ve tahriş sorunları yol açabilir. Şimdi, ilk öncelikle kimyasal olarak hangi içeriklerin ürünümüzde bulunmaması gerekiyor, İşte Cilt Ürünlerinde Zararlı Olan 6 İçerik.

4.1         Zararlı Kimyasal İçerikler

4.1.1  Parabenler

Bu koruyucular hormon dengesini bozarlar. Ürünlerin bozulmasını önlerler. Östrojen hormonu gibi davranıp hormon dengesini bozar. Kısırlık, Meme kanseri, Erken ergenlik gibi hastalıklara yol açabilmektedir. Bu nedenden dolayı tercih etmenizi önermeyiz. (Glowingup, tarih yok)

Sülfatlar

SLS ve SLES olarak da bilinirler, açılımı ise sırasıyla ‘’Sodyum Lauril Sülfat’’, ‘’ Sodyum Laureth Sülfat’’. Bu içerikler deterjan şampuan ve temizleyici ürünlerde köpürme sağlar ve kullanıldığında cildin doğal yapısını, cildin nemini alarak bozup cildi kurutur. Ayrıca gözde kızarıklık, tahriş gibi belirtiler gösterebilir.

Ftlatlar

Normalde plastik sanayisinde kullanılan bir içeriktir. Plastiklere esneklik sağlatan bu içerik günümüzde cilt bakımı ürünlerinde de yer almaktadır. Erkeklerde sperm kalitesi, kadınlarda ise doğurganlığı azaltabilen bu içerik, oje, parfüm, saç spreyi gibi ürünlerin içeriğinde bulunmaktadır.

Sentetik Boya ve Koku İçerikleri

Alerjik reaksiyonlara neden olabilen bu içerik günümüzde nemlendiriciler, kremler içerisinde yer alabilmektedir. Doğal esansiyel yağlı ürünler tercih edebilirsiniz.

Alkol

Özellikle kuru ciltli kişilerin düşmanı olan bu içerik, cilt bariyerindeki sebumları azaltarak kuruluğa ve hassasiyete yol açar. Alkolsüz ürünler kullanmanızı öneririz.

Formaldehitler

Kanserojen olduğu düşünülen, zehirli bir gazdır. (Wikipedia, tarih yok). Koruyucu olarak bazı ürünlerde kullanılır. Alerji ve tahrişe yol açabilir.

Evet. Sizlere uzak durmanız gereken içerikleri teker teker sıraladık. Şimdi sırada

Cilt Bakımında Devrim Yaratan İçerikler: Alışverişte Dikkat Etmeniz Gereken 6 Öneri (ChatGPT, tarih yok).

Faydalı Kimyasal ve Doğal İçerikler

Hyalüronik Asit

Ciltteki nem dengesini koruyarak ciltte sağlıklı görünüm yaratır. Kırışıkları azaltmaya yardımcı bir içeriktir. Cilde esneklik katar. (Memorial, tarih yok)

Retinol

Cildi yeniler, kolajen seviyesini arttırmaya yardımcı olur. Etkisi olarak cildiniz daha genç ve parlak görünür. Aynı zamanda akne & sivilceler karşı ve gözenekleri sıkılaştırma gibi özellikleri bulunmaktadır. (Acıbadem, tarih yok)

B3 Vitamini (Niacinamide)

Cilt tonunu eşitleyen bu içerik cildi nemlendirir, yaşlanma etkisini azaltır ve aynı zamanda güneş koruyucu özelliği de bulunmaktadır. (LorealParis, tarih yok)

Aloe Vera

Sivilce ve akne ile mücadele için birebir olan Aloe Vera, yanık tedavisi, mantar ve enfeksiyon tedavisi ve kesiklere karşı iyi gelir. (Acıbadem, tarih yok)

C Vitamini

Cilde nem sağlar ve kuruluğu önler. Aynı zamanda saç bölgesine de iyi gelmektedir. Kolajen arttırımı sağlamaktadır.

AHA / BHA

Cilt yenilemesi için birebir olan bu içerikler, UV ışınlarından tahrip olmuş cildi onarır, arındırır. AHA, cilt tonunu eşitler , BHA ise cilt için antibakteriyel bir ortam oluşturur. (Memorial, tarih yok)

Sizlere Cilt tipleri, cilt bakımı vb. bilgileri aktarmış oldum. Okuduğunuz için teşekkür ederim. Peki ya yazımızda en faydalı gördüğünüz yer neresi oldu? Yorumlara belirtiniz.

Cilt Tipi Belirleme
Cilt Tipi Belirleme

Ayrıca indirimli olarak kremlerimizden almak isterseniz buraya tıklayabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir